Възможно ли е да използваме по-малко пластмаса?

Спонсорирано съдържание | Обновена: 21 дек 2021 11:29 | 21 дек 2021 11:28, Красимир Ангелов
Възможно ли е да използваме по-малко пластмаса?

Пластмасата се превърна в постоянен елемент от живота ни. Има я навсякъде: в опаковки на продукти, козметични съставки, текстил, мобилни устройства. Намаляването на консумацията й изисква промяна в навиците ни и в начина ни на мислене.

Създаването на “кръгова икономика“ е една от възможностите ни да използваме по-дълготрайно и ефективно материалите, намиращи се вече в обръщение, като по този начин намалим генерирането на нови ненужни отпадъци. Тази концепция е съществена част от плановете на ЕС за развитие на ефективна и устойчива икономия на ресурси, а вече все повече компании работят в тази посока и на практика.

Един от примерите на българския пазар е Лидл България, която отчита редица мерки в посока намаляване употребата на пластмаса. Във веригата всички продукти, чийто опаковки са оптимизирани чрез намаляване на теглото, влагане на рециклиран материал и които са рециклируеми са обозначени с логото "Опаковано отговорно – опаковано с грижа за околната среда". По този начин клиентите лесно могат да се ориентират и да направят устойчив избор.

В магазините на компанията също така се продават само напълно рециклируеми торбички за многократна употреба, направени основно от рециклиран материал. Lidl също предлага на своите клиенти и достъпни промоционални стоки за бита собствена марка, направени от 100% рециклат, както и дрехи и обувки с текстилна част от 100% рециклиран полиестер, като част от пластмасовия отпадък за тяхното производство е събиран от замърсени крайбрежни райони.

Компанията представя тези и още от своите цели и мерки за намаляване на пластмасата в специално създадено видео. В него може да проследите как като компания стремяща се да намали потреблението на пластмаса Лидл България, прилага ефективни и оптимизирани решения, с които успява да постигне устойчиви резултати.

 


Спонсорирани публикации